Slik løste vi onboarding problemet
- Vi satt brukeren I sentrum og tilpasset designet kontekst for bruk. Hero bildet ble fjernet og reiseplanleggeren/billettsalg delen løftet opp.
- Alle utfyllingsfelt vises, vi brukte kun progressive disclosure (trinnvis visning) på returbillett valget. Funn fra brukertesting viste at digitalt svake kunder foretrekker å se alle utfyllingsfeltene på forhånd. Fordi det forbereder dem på hva som kommer og de kan derfor ta stilling til hva annet måtte fylles ut.
- Dato og tidspunkt er ferdig utfylt med dagens dato og nå-tidspunkt (billett varer I 24 timer fra du kjøper den). Antall reisende er også ferdig utfylt med en person.
Dette er problematisk med startfeltet i eksisterende prototype:
Første versjon har kun en ledeltekst “destinasjon” til to forskjellige inndata felt. De brukertester dette og brukerne skjønte ikke betydningen a “destinasjon”. I siste protoype har de erstattet “destinasjon” med fra/til. Dette blir også feil fordi alle utfyllingsfelt skal ha tydelige labels som er synlige til enhver tid slik at brukeren trygt kan fylle ut alle felt uten å måtte tenke, huske eller bli usikker.
Slik løste vi problemet til reiseplanleggerens startfelt
Hvert felt fikk eget label og labelteksten skrev vi i ujålete klarspråk: “Fra” og “Til”. De trenger bare se labelteksten når de fyller ut feltene, de trenger ikke huske. Alle utfyllingsfelt skal ha tydelige labels skrevet i klart språk, slik at brukerne enkelt kan fylle ut feltene uten å måtte huske eller bli usikker på om de gjør det riktig. Uerfarne brukere blir trygge og føler seg som digitale eksperter.
Dette var problematisk med betalingsflyten til prototypen
Når brukeren skulle kjøpe billett og var kommet til betaling var det ikke mulig å fullføre kjøpet uten å opprette profil hos flybussen.no samt å opprette passord med 4 passord regler.
Slik løste vi problemet til betalingsflyten til prototypen
Vi ga brukeren kontrollen tilbake og forenklet kundereisen slik at hen sømløst og effektivt kunne kjøpe billett:
- Vi gjorde det mulig for bruker å fullføre kjøpet uten å opprette profil.
- Vi fjernet passord reglene, slik at brukerne kunne bruke sitt favoritt passord.
Det skal være kort vei til målet og minst mulig friksjon på veien dit. Og ja, innloggingen var fortsatt sikker selv om reglene ble fjernet.
Dette var problematisk med utlistningene etter rutesøk i prototypen
Brukertesting viste at folk ikke skjønte utlistningene etter å ha gjort rutesøk (skisse til venstre). Hva betydde de forskjellige tallene? Hvilken distanse hadde de egentlig søkt? Hvorfor kunne de ikke bestille billett til en gitt avgang?
Slik løste vi problemene i utlistningene etter rutesøk
Det nye designet viser tydeligere fra-til holdeplass så de slipper være usikker på om de har søkt riktig. Det viser også fra-til tidspunkt på de forskjellige rutene og det lar brukeren velge et gitt tidspunkt.
Scenario: Du skal legge til antall billetter og sjekke pris. Gammel (blått design) vs ny løsning.
Flybuss Spinner
Denne spinneren illustrerte + animerte jeg i Adobe Animate. Den dukker opp nårsider tar litt tid å laste eller at forbindelsen er dårlig.
Resultater/Funn
Ved å observere brukertestingen får du ekspert råd (brukerne er ekspertene) på hvordan forbedre design, interaksjon, kommunikasjon og brukeropplevelse. Med andre ord så brukes funnene til å optimalisere produktets design.
Evt så bekrefter brukertestingen at flyten funker og da kan kan vi hoppe videre til neste problem(område).
Jeg er ikke tilhenger av å intervjue testpersoner på dette stadiet, funnene blir ikke reelle da fordi intervjuobjektene ofte prøver å svare det de tror er riktig.
Påbegynt scenario: Du skal reise fra Majorstuen. Du skal reise den 17. klokken 04:06.