Retningslinjer for brukertilpasset språk og tematikk i oppgaver
- Utdrag fra retningslinjene som jeg utarbeidet for oppgavetekster
Tematikken må være tilpasset målgruppen.
Dette er særlig viktig når det kommer til yngre elever. La elevene/alderstrinnene som skal ha prøven bestemme tema for oppgavene. For eksempel, la en klasse jobbe i grupper og komme med forslag som skrives på tavlen.
Oppgaveteksten skal ha et enkelt og brukertilpasset språk.
Hvis du for eksempel skriver til en 4. klassing. Vær obs på at en 4-klassing er både jenter og gutter, nordmenn og svensker. De kan være andre generasjons norsksomaliere eller nyinnflyttet fra Etiopia – med foreldre som ikke snakker norsk.
Nøytral og generell tematikk.
Kontekst teksten skal være såpass banal og generell at den oppleves sømløs. Tenk på den som en (usynlig) grunnmur for selve oppgaven. Nisje tematikk er kun engasjerende for de som har kjennskap til akkurat det temaet, resten blir ekskludert.
Eksempel på hvordan ikke skrive oppgaveteksten slik
Jens deltok i en 90 minutters spinning time. Timen hadde totalt 10 intervaller og restitusjonstiden var på 30 sekunder de tre første rundene, deretter forlenget spinning instruktøren restitusjonstiden med 25 sekunder pr intervall. Hvor lang var siste pause?
Kommentar: teksten ovenfor er typisk nisje tematikk, nisje terminologi og vanskelige ord. De fleste 4. klassinger vet ikke hva verken intervaller eller restitusjon er. I eksemplet nedenfor ser dere hvordan konteksten kan forenkles uten å miste det faglige:
Eksempel 2 – samme tekst tilpasset 4 klassing
Jens hadde totalt 10 pauser under helgens sykkeltur. De tre første varte i 30 sekunder, deretter forlenget han pausene med 25 sekunder pr gang. Hvor lang var den siste pausen?
Unngå (kontekst) tekster med «konkurrerende» detaljer.
Brukertilpasset kontekst gjør oppgaven lettere å forstå for eleven. Brukertilpasset kontekst med mange detaljer kan engasjere og begeistre eleven. Men hvis detaljene er for spesifikke og litt ukjente, konkurrerer disse detaljene «konkurrerer» med det faglige. Dette kan forvirre forvirre eleven og gjøre oppgaven vanskelig å forstå.