Kompetanse Norge

Startside for digital karriereveiledning

Okey? Men hvordan kom vi fram til dette designet?

Kort om kunden og tjenesten

I 2019/2020 utviklet Utdanningsdirektoratet/Kompetanse Norge et verktøy for digital karriereveiledning ved hjelp av tjenestene chat, e-post og telefon. Målet var å tilby karriereveiledning til alle, uavhengig av lokasjon, alder og bakgrunn. Kompetanse Norge hadde prøvd å designe denne nettsiden selv, men de klarte ikke lande et design de  var fornøyde med.

Hvem er “vi”?

Jeg var ansvarlig designer og hadde god hjelp fra en UX-kollega (Sindre) og brukertesting hjelp fra Janni, som også er UX-designer.

Oppgaven vår – på overordnet nivå

Designforslag til en nettside for denne tjenesten hvor brukerne enkelt kunne komme i gang med digital karriereveiledning. I tillegg måtte det være enkelt for brukerne å finne informasjon på egen hånd, slik at ikke alle kontakter veileder for å få hjelp.

Tilnærming

Strategisk innholdsdesign, Design Thinking og Lean UX.

1. Empathise and Discovery

           

Kickoff med kunde.

Tekst kommer

Innsikt – tjenesten og markedet

Tekst kommer

Innsikt – brukere

  • 12 brukerintervjuer (fra 17 -57 år)

Innsikt – karriereveiledere

  • 6 (tidligere)karriereveileder intervjuer

Konkurrentanalyse:

Skjermbilde av Danmark sin nettside for samme tjeneste.

 – define problem

Noen funn:

  • Mange brukere vet ikke hva karriereveiledning er.
  • Mange tror karriereveiledning er det samme som coaching, og forventer at veilederne skal sitte klar med klare svar på spørsmålene de måtte ha. Disse forventingene kan bli en utfordring for både veiledere og brukere.

 – ideate and prototype

Brukerne måtte brukerteste og godkjenne..

Alle designforslag skulle brukertestes/ itereres på totalt 20 personer i alderen 15 – 60 år. Resultat fra brukertestingene skulle dokumenteres og var del av leveransen. Beskrivelse av brukeropplevelse/UX var også del av leveransen.

Nedenfor ser du en tidligere versjon som vi brukertestet.

           

Akademiske ord skaper frustrerte brukere

Det var en pinlig opplevelse. Brukerne reagerte med «Hva er det vi skal brukerteste, egentlig? Hvorfor bruker dere en tekst som vi ikke skjønner noe som helst av!? Dere må forklare hva denne nettsiden handler om – vi skjønner det ikke!» Ordene «karriereveiledning», «kompetanse», «reflekterte karrierevalg» ble for komplisert for brukerne. De følte seg ekskludert og en (voksen mann) ble rett og slett litt sint.

Det er ikke mulig å skape gode brukeropplevelser og engasjerte brukere med fint design og snobbete språk.

Kansellistil skaper avstand og virker nedlatende. Vi ønsket å bygge relasjoner samt å gjøre brukerne selvstendige og bedre rustet til store endringer i livet.

Konseptet vi landet på:
En karriereveiledningsside der veisøkerne kan kontakte veiledere eller veilede seg selv. Dette konseptet underbygger regjeringens ønske om å heve karrierekompetansen til det norske folk ved å tilby gratis karriereveiledning til alle mellom 0 – 100 år. Nettsiden skal føles «levende» for brukerne, da det alltid kommer til å være relevant og sesongbasert informasjon på den.

Tilbake til final design..

Visuelt Design

Kommer snart

Informasjonsarkitektur

Kommer snart.

Nettsidens innhold

Innholdet skal være brukergenerert. Det vil si: det som brukerne er opptatt av/spør om, det er det som skal bli innhold. Brukergenerert innhold har jeg jobbet med mye i NRK – og dette er en sikker måte å skape engasjerte brukere og gode brukeropplevelser. Noe av innholdet/informasjonen må utvikles over tid, når man vet mer om hva brukerne etterspør. Informasjonen skal også tilpasses de forskjellige sesongene.

Nettsiden skal føles levende

Informasjon og tekst legges til veldig enkelt uten at det affekterer design, formattering eller layout.

Målgruppeinngang – en inngang for voksne og en for studenter/ungdom 

Ved å skille mellom voksen og ungdom kan vi imøtekomme de forskjellige behovene disse to målgruppene har.Ja, det er mer jobb men det er slik vi skaper gode brukeropplevelsen.

Dessuten…ungdom liker ikke å mingle med «gamlinger» online..

En annen grunn til at jeg har vært nødt til å dele opp innholdet, er for å i det hele tatt få med meg ungdommen. Ungdommen er veldig kresne når det kommer til hvilke nettsider de gidder besøke, og det er ikke interessant å surfe på samme side som mamma og pappa.

Gode brukeropplevelser skapes når:
  1. Brukeren kjenner seg igjen i innholdet.
  2. Brukeren blir engasjert og motivert av innholdet.
  3. Innholdet gir verdi til brukeren.
  4. Brukeren føler at innhold/informasjon løser problemer og svarer på spørsmål brukeren måtte ha.
  5. Brukerne føler seg som hjemme på nettsiden og føler at nettsiden er skapt for (å hjelpe) dem.
  6. 6. Innholdet består av oppgaver brukeren forstår + klarer å løse – dette gir mestringsfølelse.

Relasjonsbygging for veisøkere og indirekte ekskludering av de med irrelevante hevndelser.

Teksten på de to inngangene har en funksjon. «Hva kan vi hjelpe deg med?» Ved å liste opp forslag på hva vi kan hjelpe brukeren med, skapes en relasjon. Brukeren føler seg sett og forstått. Disse forslagene har motsatt effekt på de som har tenkt å spørres om noe irrelevant (“typ: når får jeg dagpenger utbetalt fra NAV?”).