
Kunde: Utdanningsdirektoratet:
Oppgaveformat i matematikk for eksamen/ vidergående skole
Lillian Hansen Operativ Design Lead (konsept, innsikt, prototyping, UX, UI og grafisk design), Christoph og Henrik (utviklere), Johan B. (tech lead) og Arild (funksjonell arkitekt). Fra matematikksenteret: Bård Vinje, Olav Dalsegg Tokle og Ole Johansen.
Bakgrunn og utfordring
Da ny læreplan (LK20) ble innført, trengte Utdanningsdirektoratet nye digitale oppgaveformater som målte elevenes kompetanse mer presist. Den nyinnkjøpte prøveplattformen (TAO fra OAT) manglet oppgavetyper som dekket de nye kravene, og det fantes ingen eksisterende standard for dette. Min oppgave var å – i tett samarbeid med Matematikksenteret – konseptutrede og konseptualisere forskjellige forslag på hvordan dette kunne gjøres (måle de nye kompetansekravene). For så utvikle og integrere denne funksjonaliteten i den nye gjennomføringsløsningen.
Rolle – Operativ UX-Lead og totalansvar for hele designprosessen
Jeg ledet designprosessen fra innsikt og konseptutvikling til ferdig implementert løsning.
Innsikts- og konseptutviklingsfasen foregikk i workshops sammen med matematikksenteret og utdanningsdirektoratet fagansvarlige. Tilnærmingen var brukersentrert, deltakende, smidig og metodisk, med hyppig utvikling av prototyper, brukerinvolvering og itereringer. Jeg jobbet tett med Matematikksenteret og utviklere, fagansvarlige, funksjonell arkitekt, DigDir og Statped. Jeg sørget for at løsningene oppfylte WCAG 2.1 og krav til universell utforming. Alle oppgaveformat var brukersentrerte, universell utformet og i henhold til WCAG 2.1
Designprosess og metoder
-
Brukte smidig og brukersentrert tilnærming med hyppige iterasjoner
-
Planla og ledet utforskning, innsiktsarbeid, feltobservasjoner og brukertesting.
-
Workshopbasert konseptutvikling med relevante fagmiljøer
-
Ansvarlig for UI-design og visuell kommunikasjon i læremidler

Oppsummert etter første møte med matematikksenteret
- Hensikten med dette oppgaveformatet – Elevene må kunne tegne egne diagrammer. Å tegne diagrammer er en viktig del av besvarelsen så det må være mulig for studenter å gjøre dette med de nye oppgaveformatene.
- Oppgavene må kunne skreddersys etter elevenes kunnskapsnivå. Det er stor forskjell på 5. klassinger og elever ved videregående sitt kompetansenivå. Ergo så må det være stor fleksibilitet i forfatterverktøy og mulig å skreddersy oppgaver og funksjonalitet etter elevenes kunnskapsnivå.
- Bevarelsen må kunne scores og retting må være automatisert. Hva som gir poeng og hvor mange poeng, bestemmer oppgavutvikleren. For nasjonale prøver gis et poeng hvis hele oppgaven er korrekt besvart. Eksamensoppgaver gir flere poeng per oppgave. Eksamensoppgaver gir poeng for riktig tankegang og fremgangsmåte, i tillegg til riktig svar.
Noen av kompetansemålene oppgaveformatet skal måle
- Tolke og kritisk vurdere statistiske framstillinger fra media og lokalsamfunnet (9. trinn).
- Modellere situasjoner knyttet til reelle datasett, presentere resultatene og argumentere for at modellene er gyldige (10. trinn).
- Modellere situasjoner knyttet til ulike temaer, drøfte, presentere og forklare resultatene og argumentere for om modellene er gyldige (1T, 1P).
Tegn Diagram – løsningsbeskrivelse
Tegn diagram har to deler. Første del går ut på at elev velger type diagram. Denne delen gir et poeng hvis elev velger riktig diagram. I andre del skal elev sette opp diagram. Søylediagram, Gruppert søylediagram, Linjediagram, Gruppert lnjediagram og Sektordiagram – er det mulig å lage med dette formatet.
Her velger eleven diagram.
Store knapper med illustrasjoner i sterke farger var et bevisst valg. Det skal være innbydende å velge diagramtype i statistikk. Oppgaveutvikler velger selv hvilke diagrammer eleven skal kunne velge mellom.

Nedenfor ser du oppgaveutviklernes view, når de lager oppgaver med det nye formatet i den nye gjennomføringsløsingen for prøver og eksamen.

Elev setter opp diagram
I del to skal eleven sette opp valgt diagram. Noen ganger skal eleven tegne hele diagrammet, andre ganger skal eleven tegne deler av det. Hvis eleven skal tegne hele diagrammet og har valgt søylediagram, er det mulig å gjøre følgende:
-
- Tegne X akse og y akse.
- Dele opp y akse og x akse.
- Gi x-akse og y-akse navn.
- Sette positive og negative verdier på y-akse og x-akse.
- Sette opp og tilpasse (vertikale) søyler.
- Navngi stolper/søyler.
Skissen nedenfor viser hvordan oppgaveutvikler kan sette fasit når hen har valgt automatisert retting.

Skisse som viser hvordan elementene i søylediagrammet henger sammen med utfyllingsfeltene i kontrollpanelet


